Банкеръ Daily

Свят

В близките дни Гърция поставя плаващи прегради срещу мигранти

Гръцкото правителство планира да постави през идните дни плаващи прегради, които да попречат на миграцията от Турция към близкия остров Лесбос, предаде ДПА.

Планът беше изготвен през януари и пластмасовите прегради бяха поръчани още тогава. В следващите дни те ще бъдат поставени край остров Лесбос, съобщи информационният сайт Риъл.

Източници от бреговата охрана не пожелаха да потвърдят или отрекат информацията вчера, посочва ДПА.

Нарастването на броя на мигрантите, пристигащи по море на остров Лесбос и други източни гръцки острови, доведе до сериозно пренаселване на бежанските лагери. 

Плаващите прегради ще бъдат закотвени за дъното и ще имат датчици и лампи, които ще ги направят видими от разстояние поне 10 километра. Целта на гръцкото правителство е да покаже, че морските граници съществуват и е възможно да бъдат очертани по някакъв начин.

Такъв опит съществува в света при използването на подобни прегради от Израел в ивицата Газа и в залива Акаба. В тези случаи обаче приложението на преградите е било ограничено, защото морските граници на Израел в споменатите райони са много малки, отбелязват гръцки медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във