Банкеръ Daily

Свят

В Берн приветстват срещата Путин-Байдън в Швейцария

Берн приветства съобщението от САЩ и Русия, че срещата на президентите Джо Байдън и Владимир Путин ще се проведе  на 16 юни в Швейцария. Това е заявил официалният представител на швейцарското външно министерство Пиер Ален Елчингер.

Елчингер е коментирал, че Швейцария има голям опит при организирането на срещи на върха и преговори на високо равнище. Берн "приветства държавните глави на двете държави".

Швейцария "е радостна да стане място на такава среща на високо равнище и че се ползва от доверието на двете страни", добавя официалният представител.

Елчингер обръща внимание и на факт, че Швейцария "в продължение на много години поддържа добри отношения и с двете страни" и провежда "открита и прозрачна политика на диалог". В Берн са уверени, че "конструктивният диалог между двете велики държави е необходим и целесъобразен за решаването на междудържавните и световните предизвикателства".

Решението за провеждане на срещата на президентите на Русия и на САЩ в Швейцария беше приветствано и от шефа на Федералния департамент по външните работи Иняцио Касис. "С удовлетворение отбелязваме, че ние можем да предоставим добрите си услуги на Съединените щати и на Русия. Президентът Джо Байдън и президентът Владимир Путин ще се срещнат в Женева на 16 юни", написа той в своя Twitter. "Швейцария е привърженик на диалога и на дипломацията",  подчертава министърът на външните работи на Швейцария.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е заявила, че ще бъде много доволна, ако лидерите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джо Байдън проведат лична среща.

"Може и да има противоположни мнения, но, въпреки това, трябва да се говори и да се провеждат срещи", е казала тя пред журналисти. "Аз и руският президент правим това. Ние можем да защитим  нашите европейски интереси в диалог с руския президент в голяма степен", е добавила тя. "Аз бих се радвала, ако се стигне до такава среща", е подчертала Меркел. "Такива срещи винаги са се провеждали, даже по време на Студената война. Дипломацията ще има шанс за успех само, ако има диалог един с друг", отбелязва тя.

 

Швейцария

няма официална столица. Федералният град Берн е мястото, където заседават федералният съвет (правителството) и Федералното събрание (двукамерния парламент) и де факто е столица на страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във