Банкеръ Daily

Свят

В Беларус протича мирна революция, заяви Тихановска пред Европарламента

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска заяви днес пред Европейския парламент, че в Беларус протича мирна революция, предаде Франс прес.

"Вече сме мнозинство. В ход е мирна революция", каза тя във видеоконферентна връзка с евродепутати, събрали се на заседание на комисията по външните работи на ЕП.

По думите й това не е геополитическа, а е демократична революция.

Беларуското вътрешно министерство съобщи за 39 съставени административни протокола и три наказателни дела срещу участници в неразрешени прояви, образувани през изтеклото денонощие, предаде ТАСС, като цитира данни от сайта на ведомството.

Наказателните дела са образувани срещу участници в протести, обвинени в насилие или заплаха с насилие срещу служители на реда, уточнява министерството. 

Най-голям брой участници в неразрешени протести са установени от вчера насам в столицата Минск и градовете Брест, Гродно и Солигорск - общо около 2000 души.

Европейският съюз и Русия може да изразяват готовност да помогнат за нормализирането на положението в Беларус, но това трябва да стане по искане на властите в Минск. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод изразената от първия дипломат на ЕС Жозеп Борел готовност да пристигне в Беларус с посредническа мисия, предаде ТАСС.

"Сега много страни са готови да окажат всяко възможно съдействие, но преди всичко това съдействие трябва да бъде поискано от самата страна", каза Песков. Той подчерта, че "Беларус си има легитимно ръководство", което може да поиска външна намеса.

Песков изрази задоволство от изказванията на някои представителите на беларуската опозиция, че отношението им към Русия не се е влошило. Същевременно той каза, че "едва ли може да се говори за някаква единна опозиция" в Беларус, където по думите му има "различни представители".

Facebook logo
Бъдете с нас и във