Банкеръ Daily

Свят

В балетната академия във Виена карали възпитаниците си да пушат

"Пречупиха ни"
S 250 e96a767b c59c 4107 b0b7 24cf506e0d64

Данни от разследване показват, че възпитаниците във Висшата балетна академия към Държавната опера във Виена били карани да пушат, за да потискат глада си и да не надебеляват. Става дума за ученици на възраст между 10 и 18 години.

Това разкритие е в резултат от работата на специална комисия, инициирана от министъра на културата на Австрия – Александер Шаленберг.

От Виенската държавна опера обявиха, че вече са отменили концерти и че преди да излязат с официално изявление, ще се запознаят по-подробно с разследването. Според резултатите му, почиващи на интервюта с 24 души, и обявени на пресконференция от разследващата Сузане Райндл-Краускопф, децата, обучавани в Балетната академия, не били достатъчно защитени от прояви на дискриминация. Към тях се обръщали освен на малко име и на номера на дрехите им. Балетните упражнения, които ги карали да правят, застрашавали здравето им и можели да се сравнят с изтезания.

Скандалните разкрития попаднаха на първите страници на вестниците още през април, когато австрийският „Falter“ публикува материал със заглавие „Пречупиха ни“. В него се описва как млади балетисти са подлагани на възпитателни методи от XIX век – едни са удряни и драни, а други – стават обект на подигравки заради теглото си. В резултат на това някои от тях развиват булимия, а други – анорексия. В центъра на скандала са двама преподаватели от Академията. Единият, още преди разразяването на скандала, е уволнен в началото на годината, а другият – е освободен малко по-късно по обвинение в сексуален тормоз.

Виенската балетна академия е създадена през 1771 г. и е една от най-престижните в Европа. Около 80% от учениците й са чужденци. Много от възпитаниците й, след като завършат, са привличани да танцуват на престижни сцени – започват да работят в Кралската опера в Лондон, в състава на „Ню Йорк Сити балет“, както и в различни балетни трупи в Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във