Банкеръ Weekly

Свят

В Ав­с­т­рия съдят пе­чат­ни­ца на бан­к­но­ти

Вол­ф­ганг Ду­ха­чек
S 250 3424d45d 4e50 40fa 9f65 56a450acdd0c

В едно ранно утро през декември 2005-а служители на Австрийската централна банка, облечени в сини работни дрехи, започнали да подреждат около 30 млн. банкноти от манат (валутата на Азербайджан) на дървени платформи, които натоварили на 38-тонни камиони. Ескортираният от полицаи конвой преминал през центъра на Виена, пресякъл словашката граница и пристигнал на летището в Братислава, където ценният товар бил качен на самолет за Баку. Всичко изглеждало като банална транзакция на международния пазар за отпечатване на пари, където банкнотите се купуват и продават при строги мерки за сигурност. В действителност обаче австрийската прокуратура разкри, че пратката е част от корупционна сделка между официални представители на "Остерайхише националбанк" (ОеНБ) и техните азерски контрагенти. Следователите изпратиха на съд девет души с различни обвинения, включително и за измама и пране на пари. Сред тях и двамата главни изпълнителни директори на банковия монетен двор Михаел Волф и Йоханес Милер. Оказа се, че банковите служители са качили цената на валутата така, че излишъкът да се използва за подкупи. Въпросната "надбавка" - в размер на 14 млн. евро, била преведена чрез офшорни сметки на високопоставени чиновници в Азербайджан, а по-късно и на служители от Централната банка на Сирия, за да получи "Остерайхише националбанк" договори за печатане на банкноти.

На 3 октомври седмина от ответниците бяха признати за виновни от криминалния съд във Виена, а двама освободени, включително и управителят на монетния двор Волфганг Духачек.

Австрийският казус хвърля светлина върху сектор, обвит в секретност и мистика. Откакто лидийците изсекли първите монети 650 години преди Христа, валутни скандали избухват периодично. През 1278-а англичанин на име Филип де Камбио бил обвинен, че е добавил повече от законово определеното количество мед към английските монети и за наказание бил обесен. През 20-те години на миналия век португалският мошеник Артур Виргилио Алвес Реис убедил британска компания за печатане на пари, че е пратеник на "Банко де Португал" и фирмата му предала няколко милиона португалски ешкудо преди измамата да бъде разкрита.

Днес бизнесът за печатане на банкноти е голям и високотехнологичен бранш. Правителствени агенции и техни частни доставчици произвеждат по 165 хил. тона валута годишно, като купюрите трябва да се изработени с холограми, специални мастила и с висококачествен печат, така че да са максимално трудни за подправяне. Работата надхвърля възможностите на много държави, поради което почти половината от банкнотите в света се изработват от частни компании. Три от тях имат доминиращо положение на световния пазар и изпълняват около 60% от поръчките: английската "Де Ла Рю", която печата британския паунд, германската "Гийзеке енд Девриент" и френската "Аржо Уигинс", по данни на консултантската фирма от Калифорния "Импактс" за 2011-а. Щатските долари се произвеждат от правителственото Бюро за гравиране и печат.

Монетният двор на "Остерайхише националбанк" е миноритарен играч, който изработва по 600 млн. банкноти годишно за Австрия, за съседите от еврозоната и от време на време получава поръчки от централни банки, включително и от Африка. Дейността е скромна и запада, когато през 2003-а бордът на Австрийската централна банка определя Духачек за управител на монетния двор. Той пък наема Волф (счетоводител и дългогодишен служител на ОеНБ) и Милер (бивш служител на консултантска фирма и специалист по производствена ефективност) да съживят бизнеса.

В края на 2004-а, според материалите на прокуратурата, Централната банка на Азербайджан решава да промени дизайна и националната валута. Австрийците изпращат в Баку експерта по продажбите Ралука Танасеску да се пребори за поръчката. Официалните представители на Азербайджанската централна банка искат от "Остерайхише националбанк" да добави 20% към предложената цена и след като получат плащането, да върнат разликата на азерите като "комисиона". Според свидетелството на Танасеску шефовете й одобряват схемата и тя получава сделката.

Когато незаконното деяние започва да се разплита от прокуратурата в Австрия, Волф и родената в Румъния Танасеску се признават за виновни в измама и пране на пари още преди да започне процесът, а седмица по-късно същото прави и Милер. Дамата казва, че азерите са й дали списък от лица, на които да преведе "комисиони", но отказа да ги назове в съда, защото получавала заплахи за живота си. Измамата била разкрита при един от одитите, когато счетоводители видели преводи за милиони евро на монетния двор на "Остерайхише националбанк" към подставени офшорни фирми, срещу които не било получено нищо. Те веднага предали информацията на полицията и прокуратурата, които пък проследили парите през Панама, Ливан, Абу Даби и Британските Вирджински острови.

Преди да започне австрийското разследване, друг случай на измама при отпечатването на банкноти "изскача" в Австралия. Тамошната полиция обвинява през 2011-а компанията "Сикюрънси интърнешънъл" (съвместно дружество на частната английска "Иновиа груп" и поделението на Австралийската централна банка "Ноут принтинг Австралия"), че е подкупвала висши правителствени чиновници от Индонезия, Малайзия, Непал и Виетнам, за да ги убеди да купят водоустойчивите им пластични банкноти. Арестувани са осем бивши мениджъри и служители на "Сикюрънси", които през следващата година ще дадат показания, за да се установи има ли достатъчно улики, за да бъдат съдени.

В опит да се справят с корупцията в бранша мениджърите на водещите частни печатници на банкноти, включително и "Де Ла Рю", "Гийзеке" и "Аржо Уигинс", приеха на конференция в Атина през 2013-а инициатива за етика при отпечатването на банкноти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във