Банкеръ Daily

Свят

В Австрия още не са решили за ски сезона

По въпроса дали австрийският ски сезон ще бъде открит тази година, или районите ще приемат туристи от средата на януари, както настояват Италия, Франция и Германия, австрийската министърка на туризма Елизабет Кьостингер не даде конкретен отговор в интервю по телевизията.

"Кога ще отворим, зависи от броя на заразените. Австрия ще вземе самостоятелно решение, без да се съобразява с призивите на другите държави", заяви тя. Открит остава въпросът кога ще стане това. Големи са очакванията на министърката за намаляване броя на заразените вследствие строгия локдаун и от предстоящото масово тестване на населението.

Ако числата го допускат, нищо не спира "внимателното отваряне", а що се отнася до концепциите за сигурност, според Кьостингер туристическият бранш е подготвен отлично. За ски лифтовете ще се прилагат концепции, подобнии на концепциите в обществения транспорт, а заведенията за хранене имат опит, натрупан през лятото.

Важно за опазване здравето на туристите е да останат затворени дискотеките и баровете, където най-бързо се разпространява заразата. Очаква се решението да бъде взето през следващите седмици, тъй като стартирането на хотелите изисква около 14 дни и ако решението се забави, няма да е възможно хотелите и пистите да посрещнат туристи преди Коледа.

И федералният канцлер Себастиан Курц е на мнение, че стремежът за постигане на международно споразумение за начало на ски сезона е прекален. Държавите по различен начин решават какви мерки за разхлабване на ограниченията да бъдат взети, включително и в спорта. Курц сравнява пързалянето по пистата с поединично тичане на открито и пътуването в лифта с пътуване в транспорта.

Независимо от все още липсващото решение повечето провинции се подготвят за начало на ски сезона в средата на декември, базирайки се на разработени концепции и мерки за сигурност. Залцбург и Щирия са провинциите, където голямата част от туристите са австрийци, за разлика от Тирол и Форарлберг, които разчитат на гости от чужбина. Така че възниква въпросът дали изобщо да бъде откриван зимният сезон там, където няма да дойдат скиори от други държави, изтъкват икономисти.

Германската канцлерка Ангела Меркел продължава опитите си за постигане на координирано решение. "Трябва да продължаваме усилията за европейско решение по въпроса за възможността да затворим европейските ски райони", е заявила Меркел в Бундестага, цитирана от медийни информации тук. За съжаление не е много вероятно това да ни се отдаде лесно, като се чуят австрийските изявления, но си заслужава да опитаме още веднъж, коментира канцлерката.

По-категорична е реториката на баварския министър-председател Маркус Зьодер, който не желае да забрани радостта от ски спорта, но добавя, че позицията на Австрия създава проблеми. Затова той апелира населението на Бавария да не ходи на ски ваканция тази зима, като допълва, че този вид туризъм е в разрез с всички усилия на хората да се преборят с вируса.

След апела на италианския премиер Джузепе Конте за затваряне на европейските ски райони по време на коледните празници и протеста на северните провинции, които очакват ски туристи, ски районите предлагат да се затвори границата, с което да бъде предотвратено пътуването на италиански скиори в съседни страни.

И усилията на френския президент Еманюел Макрон са в посока съгласуване на старта на ски сезона със съседните държави. Във Франция пистите ще заработят най-рано през януари, след като бъде понижен броят на заразените. Министър-председателят Жан Кастекс уточни, че ски лифтовете няма да работят, но хотелите в ски курортите могат да отворят врати и приемат гости, които да се разхождат на чист планински въздух. Ресторантите и баровете ще останат затворени.

Европейската комисия не желае да се намесва в дебата. Комисарката по здравеопазване Стела Кириакидис е отказала да забрани карането на ски по време на коледната ваканция, като се е обосновала с факта, че не съществува формула, валидна за всички държави, тъй като във всяка страна ситуацията е специфична, отбелязват австрийските медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във