Банкеръ Daily

Свят

В Армения ще има предсрочни парламентарни избори на 20 юни

Никол Пашинян

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че предсрочни парламентарни избори за слагане край на тежката политическа криза в страната ще се състоят на 20 юни, предаде Франс прес.

Във Фейсбук Пашинян днес заяви, че свикването на такива избори е "най-доброто средство" за излизане от кризата, след като отхвърляше исканията на опозицията да подаде оставка заради военното поражение, което Армения претърпя от Азербайджан за района Нагорни Карабах през есента на миналата година.

Призиви към премиера да се оттегли се отправят от ноември, когато той прие постигнато с посредничеството на Русия примирие след продължили месец и половина боеве, при които етническите арменци отстъпиха територия на азерските сили във и край около Нагорни Карабах, посочва Ройтерс.
В резултат на разговорите, които имах с арменския президент, с формацията "Моя стъпка" и с водача на партия "Светла Армения", извънредни парламентарни избори ще се състоят на 20 юни, написа Пашинян във Фейсбук.

Военните настояха Пашинян да се оттегли на 25 февруари, което накара премиера да уволни командващия генералния щаб на армията. Президентът, чиято роля е до голяма степен церемониална, отказа да подпише отстраняването на главнокомандващия и адвокат на генерала днес каза, че той остава на поста си.

Пашинян, който беше издигнат на власт от протестите през 2018 г., е подложен на критики след конфликта за Нагорни Карабах, смятан за провал за арменските етнически сили.

Анклавът е международно призната част от Азербайджан, но е населен с етнически арменци, които разполагаха с пълен контрол върху него и околните територии след войната през 90-те на миналия век .

Facebook logo
Бъдете с нас и във