Банкеръ Daily

Свят

В Абу Даби изчезна известна картина на Да Винчи

Снимка; ''Ройтерс''

Служителите на филиала на френския музей Лувър в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби не знаят къде се намира картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света" (Salvator Mundi), съобщиха световни медии.

Преди това филиалът на музея представял картината за неопределен срок.

По-рано бе съобщено, че картината след продажба на аукцион за 450 млн. долара се е превърнала в най-скъпото произведение на изкуството в историята.

''Ню Йорк Таймс'' съобщи, че картината била придобита от саудитския принц Бадр бен Абдула бен Мухаммед бен Фархан Ал Сауд. Властите в Абу Даби не разкриват как е получена картината. Откритият през 2017 г. "Лувр Абу-Даби" е единственият в света музей извън Франция, който има разрешението да използва оригиналната марка на Лувъра.

Американското издание допълни,  че през септември 2018 г. филиалът на Лувъра в Абу Даби отменя планираната експозиция на картината "без обясними причини". При това департамнетът по култура и туризъм на Абу Даби отказа да отговаря на въпроси, подчертава изданието, а сътрудниците на музейния филиал в конфиденциален разговор съобщават, че "нямат информация за местонахождението на платното".

Според изданието парижкият Лувър също "не може да определи местонахождението на "Спасителят на света". Официалните лица във Франция се надяват, че картината ще бъде намерена и планират да я включат в изложба, организирана за 500-та годишнина от смъртта на Леонардо да Винчи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във