Банкеръ Daily

Свят

В 16 часа приключва гласуването за нов лидер на британската Консервативна партия

До 16 часа по Гринуич членовете на управляващата Консервативна партия трябва да върнат по пощата бюлетините, с които гласуват за нов лидер, съобщават световните агенции. Двамата кандидати за поста са бившият кмет на Лондон и бивш външен министър Борис Джонсън и сегашният външен министър Джереми Хънт.

Името на новия лидер ще бъде обявено утре и в сряда той вече ще смени Тереза Мей като премиер на Обединеното кралство.
Предварителните проучвания и нагласи сочат за фаворит във вота Борис Джонсън. Но, има и значителни опозиционни спрямо кандидатурата му насторения. Нколко от министрите в правителството на Тереза Мей вече обявиха, че ще подадат оставка, преди да бъдат уволнени от Джонсън заради това, че се противопоставят на заявеното от него изтегляне на Великобритания от Европейския съюз - със или без сделка за Брексит.
"Даунинг стрийт" №10 (10 Downing Street), резиденцията и работен офис на министър-председателя на Обединеното кралство и главна квартира на правителството на Нейно Величество, очаква новият си стопанин. Намира се на улица "Даунинг стрийт" в квартала Уестминстър в Лондон.

Номер 10, както често се нарича за краткост, е може би най-известният адрес в Лондон, а сградата, макар и със скромна лондонска фасада, е една от най-широко разпознаваемите в целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във