Банкеръ Daily

Свят

Узбекистан и Китай създават инвестиционен фонд за 1 милиард долара

Министерството на инвестициите и външната търговия на Узбекистан и китайската корпорацията Си Ай Ти Ай Си (CITIC) са подписали споразумение за създаването на съвместен узбекистанско-китайски инвестиционен фонд за 1 милиард долара. Това се случи след среща на китайския президент Си Дзинпин и премиера на Узбекистан Абдула Арипов в Пекин.

„Тази стъпка показва висок темп на растеж на мащаба на инвестиционното сътрудничество между двете страни. Формирането на устойчив механизъм за финансиране ще позволи фокусирането на усилията върху ускореното изпълнение на приоритетни високотехнологични проекти“, се казва в съвместно изявление. 

Министерството на инвестициите и външната търговия на Узбекистан ще подготви обещаващи проектни предложения, сред които значителен дял ще бъдат експортно ориентираните предприятия, които имат продукция с висока добавена стойност. Акцентът е върху индустриалните предприятия в химическата и нефтохимическата промишленост и производствените съоръжения в нефтения и газовия сектор.

По време на срещата Си Дзинпин изтъкна, че Китай и Узбекистан трябва да продължат с общото изграждане на „Един пояс, един път", да засилят обвързването на стратегиите им за развитието и да развиват културния обмен. Китай приветства Узбекистан като главен гост на второто Международно изложение за внос.

Си Дзинпин заяви, че Китай желае да разшири вноса на висококачествени селскостопански продукти от Узбекситан. Двете страни трябва заедно да нанесат удар на „трите сили" (тероризма, екстремизма и сепаратизма) и организираната престъпност, за да предоставят гаранции за сигурността в района и развитието.

Арипов заяви, че Китай е най-близкият и надежден съсед и партньор на Узбекистан. Страната му желае заедно да реализират постигнатите от държавните глави на двете държави единодушия. Узбекистан решително поддържа Китай в защитата на суверенитета, сигурността и единството на страната и желае да координира действията в борбата с „трите сили".

Facebook logo
Бъдете с нас и във