Банкеръ Daily

Свят

Уволнената Дънчила няма легитимност да предлага еврокомисар, заяви Йоханис

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че уволненият премиер Виорика Дънчила няма никаква легитимност да предлага кандидат от страна на Румъния за поста еврокомисар и я призова да не изпраща никаква номинация на избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Аджерпрес.

"Уволненият премиер Виорика Дънчила отказва да разбере, че заедно със загубата на качеството на премиер е загубила и всякаква легитимност да прави предложение за поста еврокомисар от страна на Румъния. Предупреждавам отново г-жа Дънчила да спре всякакви постъпки, свързани с номинацията на кандидат за тази длъжност и да не изпраща никакво предложение на избраната за председател на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен", заяви Йоханис.

"Посочването на еврокомисар от едно правителство, което няма никакви конституционни и законови правомощия в този смисъл, е безотговорно действие, провокация както по адрес на румънските граждани, така и на европейските партньори", подчерта още държавният глава.

По-рано днес и.д. премиерът Виорика Дънчила потвърди, че е изпратила в Брюксел ново предложение за еврокомосар от страна на Румъния: бившия делегиран министър по европейските въпроси Виктор Негреску. Номинацията на Негреску идва, след като евродепутатите отхвърлиха предишното румънско предложение за еврокомисар Рована Плумб с мотива, че не изпълнява условията за прозрачност и етика, за да бъде член на ЕК.

Йоханис изтъкна още, че новият кабинет трябва да получи възможно най-бързо парламентарния вот за встъпване в длъжност, за да реши "всички неотложни проблеми, предизвикани от катастрофалното управление на Социалдемократическата партия".

Парламентът насрочи за 4 ноември гласуването на новия кабинет на Национално-либералната партия, оглавяван от номинирания за премиер Лудовик Орбан. Днес и утре кандидатите за министри преминават през изслушване в парламентарните комисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във