Банкеръ Daily

Свят

Увеличава се броят на разгърнатите ядрени бойни глави по света

Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява. Налице обаче е друга тревожна тенденция - на увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави в глобален мащаб, отбелязват световните медии, като цитират Стокхолмския международен институт за изследвания на мира (СИПРИ).
Годишният доклад за ситуацията с ядрените оръжия в света отчита обръщане на наблюдаваната преди тенденция на намаляване на разгърнатите ядрени бойни глави. Заедно с това редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал.
По данни на СИПРИ в началото на тази година на Земята е имало 13 080 ядрени бойни глави - с 320 по-малко в сравнение с предишния доклад, и под една пета от общото количество в средата на 80-те години на миналия век. А тогава напрежението по време на Студената война беше достигнало връхната си точка.
Няма изненада в това, че САЩ и Русия притежават над 90% от тези оръжия. Другите са разпределени между другите седем ядрени сили - Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.
От Стокхолмския международен институт за изследвания на мира (СИПРИ) бият тревога. Броят на ядрените бойни глави, готови за разполагане, обаче се е увеличил през последната година от 3720 на 3825. Двете суперсили - САЩ и Русия, имат по около 50 нови ракети.
Припомняме, че в началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още пет години действието на двустранния договор "Нов СТАРТ", целящ да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война.
В момента Русия има на въоръжение общо 6255 ядрени бойни глави - със 120 по-малко в сравнение с преди година. САЩ пък разполагат с 5500 като броят има намалява с 250.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във