Банкеръ Daily

Свят

Утре Токио и Вашингтон ще заемат твърда позиция спрямо Пекин

Антъни Блинкън

Външният министър на Япония Тошимицу Мотеги каза днес, че първите му разговори с американския му колега, държавния секретар Антъни Блинкън вероятно ще са фокусирани върху Китай, предаде ДПА.

"Япония и Съединените щати ще заемат заедно твърда позиция срещу едностранния опит на Китай да промени статуквото", заяви Мотеги пред бюджетната комисия в горната камара на японския парламент.

При първото си посещение в чужбина държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин ще се срещнат утре с Мотеги и с министъра на отбраната Нобуо Киши. Според Мотеги това посещение е "добра възможност за двете страни да покажат на останалия свят непоклатимия си съюз".

Предстоящата среща във формат "две плюс две" ще се състои на фона на опасенията от стремежа на Китай да увеличи влиянието си в района на Тихия и Индийския океан. Токио и Вашингтон вероятно ще изразят безпокойството си от новия китайски закон, която позволява на китайската брегова охрана да използва оръжия, предаде японската агенция Киодо, като се позова на анонимни правителствени източници.

Антъни Блинкън и Лойд Остин пристигнаха днес в Токио, начален етап от първата им обиколка в чужбина. Тя цели да укрепи връзките на САЩ с азиатските им партньори на фона на нарастващото икономическо и военно влияние на Китай.

Двамата американски представители, който пътуват поотделно, ще разговарят утре с японските си колеги, както и с японския премиер Йошихиде Суга, който предстои да се срещне с американския президент Джо Байдън следващия месец във Вашингтон.

След Япония Блинкън и Остин ще посетят в сряда Южна Корея. В четвъртък в Аляска ще последва среща на американски представители с ръководителите на китайската дипломация - първа такава среща след избирането на Джо Байдън за президент на САЩ. В края на седмицата шефът на Пентагона пък ще посети Индия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във