Банкеръ Daily

Свят

Утре става известно дали Фон дер Лайен ще оглави Еврокомисията

Европейският парламент се събира днес в Страсбург за втората си сесия след изборите през май. Дневният ред на заседанието предвижда утре евродепутатите да изслушат предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се те да обсъдят в продължение на три часа предложението на Европейския съвет за разпределянето на висшите длъжности в ЕС. Вечерта те ще гласуват тайно за Фон дер Лайен. Ако тя бъде избрана, евродепутатите ще гласуват и предложението Жозеп Борел да бъде следващият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Ако ЕП отхвърли Фон дер Лайен, Европейският съвет разполага с един месец, за да предложи друг за председател на ЕК. Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 374 гласа.

Също утре евродепутатите ще обсъдят румънското председателство на Съвета на ЕС, а в сряда - финландското. В четвъртък се предвижда ЕП да гласува предложените нови еврокомисари от Румъния и Естония. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че двамата нови комисари няма да имат ясни отговорности, но ще участват в работата на своите колеги до 31 октомври тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във