Банкеръ Daily

Свят

Установено: И ваксината на Джонсън и Джонсън предизвиква съсиреци

Сн. АП

Федералните здравни агенции на САЩ ще призоват за незабавно преустановяване на използването на еднократната ваксина срещу COVID-19 на компанията "Джонсън и Джонсън", след като шест американски пациентки са развили рядко разстройство, включващо кръвни съсиреци, предаде Ройтерс, цитирайки в."Ню Йорк таймс".

Въпросните шест ваксинирани с препарата реципиенти са били жени на възраст между 18 и 48 години. Една от тях е починала, а друга, жителка на щата Небраска, е била хоспитализирана в критично състояние, съобщава вестникът.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази днес очакване руската ваксина срещу ковид "Спутник" скоро да бъде одобрена за приложение в ЕС. Рейндерс отбеляза пред евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че въвеждането на европейските удостоверения за ваксинираните и преболедувалите целят възстановяване на свободата на движение.

Целта ни е удостоверенията да бъдат в сила от края на юни. Ще въведем всъщност три удостоверения - за ваксинирани, за преболедували и за онези, чието изследване за заболяване е отрицателно, поясни Рейндерс. Той добави, че удостоверенията ще важат по 180 дни и ще подлежат на подновяване.

По неговите думи Европейската комисия не препоръчва удостоверенията да бъдат проверявани по границите, а по-скоро на гишетата за регистрация за полет, за да се избегне струпването на хора на изходите към самолета. Той отново настоя, че удостоверенията не трябва да бъдат наричани "ваксинационни паспорти".

Всеки ваксиниран трябва да получи удостоверение, независимо какъв препарат му е бил поставен, заяви Рейндерс. Той добави, че държавите от ЕС не могат да бъдат задължени да признават удостоверение за ваксини, за които не е издадено европейско разрешение за пазарен достъп.

Ако държавите искат да използват удостоверенията за други цели, трябва да приемат съответното законодателство и то да съответства на европейските правила за защита на личните данни, поясни еврокомисарят. Той призова да не се разработват отделни национални бази данни, а да се ползва общоевропейската платформа.

Рейндерс заяви, че притежаването на удостоверение не може да се превръща в предварително условие за пътуване. Той уточни, че ЕК предвижда системата с удостоверенията да отпадне, когато Световната здравна организация обяви край на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във