Банкеръ Daily

Външният министър на Русия Сергей Лавров:

Усеща се, че някой "държи за ръка" украинската делегация

Руската специална операция в Украйна провали антируските планове на Запада. Това е заявил на публична проява в Москва външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Щом разбраха, че нашата линия проваля техните замисли, те направо пощръкляха" - коментирал Лавров. Той добавил, че взаимодействието между Москва и Пекин укрепва на фона на действията на Запада, който грубо подкопава основите на международната система.

Освен това руският външен министър повторил какво е целял президентът Владимир Путин с така наречената военна операция: на първо място да се гарантира сигурността на хората в Донбас и на второ - да се премахнат заплахите за Руската федерация, създавани под формата на милитаризация и нацификация на Украйна.

Първият дипломат на Москва е изразил надежда, че бойните действия срещу Киев ще приключат с подписването на всеобхватни документи по въпросите на сигурността, които ще предвиждат за Украйна статут на неутрална страна.

В същото време той отбелязал, че по време на преговорите постоянно се усеща как някой "държи за ръка" украинската делегация. По думите му това най-вероятно са американците, които не й позволяват да приеме искания, които според Москва са абсолютно минимални. Но въпреки всичко преговорният процес продължава, посочил Лавров.

По отношение на инициативата на полското правителство да бъдат изпратени мироопазващи сили на НАТО в Украйна, Лавров коментирал, че това може да е продиктувано от стремежа на Варшава да поеме контрола над Западна Украйна чрез полски контингент.

Междувременно стана ясно, че за първи път от началото на така наречената военна операция в Украйна руската армия е използвала хиперзвукови ракети “Кинжал”.

С тяхна помощ е бил унищожен голям подземен склад за ракети и авиационни боеприпаси в Ивано-Франковска област в Западна Украйна.

Това съобщил говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Освен това Конашенков допълнил, че бреговият ракетен комплекс “Бастион” е поразил центрове на радио и радиотехническото разузнаване на украинските въоръжени сили в селищата Велики Далник и Велико долинское в Одеска област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във