Банкеръ Daily

Свят

Урсула фон дер Лайен ще живее в кабинета си

Следващият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен планира да живее в малък апартамент, прикрепен към офиса й в Брюксел, а не да наема отделен апартамент, съобщиха служители на офиса й за АФП.

Председателят на Европейската комисия няма официално местопребиваване - факт, който дразнеше предшественика на Фон дер Лайен, Жан-Клод Юнкер. Той се оплака пред германски вестник, че е принуден да живее в хотелски апартамент на цена 3250 евро на месец, съобщи БГНЕС.

Вместо това Фон дер Лейен ще има стая с площ от 25 квадратни метра до офиса си на 13-ия етаж в сградата на комисията "Берлемон", преустроена, за да може да спи там през седмицата. Тя следва подобна практика и като германски министър на отбраната, оставайки в офиса си в Берлин и връщайки се в семейния си дом близо до Хановер през почивните дни.

Официален представител, близък до Фон дер Лайен, заяви, че пребиваването във високо охраняваната "Берлемон" ще спести разходите за охрана на отделен апартамент. Това също би означавало, че тя няма да може да бъде улавяна в прословутия трафик на Брюксел в пиковите часове и няма да рискува да закъснее за работа.

"Можем да потвърдим, че Фон дер Лайен би искала да използва пригодено лично отделение, за да остава през нощта по време на престоя си в Брюксел", заяви официален служител, потвърждавайки статия в немския вестник „Ди Велт“. Нейната "главна резиденция винаги е била и остава Хановер" в Германия, заяви официалният представител.

Наред с месечната си заплата от 28 000 евро като председател на комисията Фон дер Лайен получава и надбавка за настаняване в размер на 1885 евро. Засега не е ясно дали тя ще продължи да има право на нея, докато живее в офиса си.

Фон дер Лайен започва работата си начело на Европейската комисия през ноември. Един от основните й приоритети е придвижването на Европа към въглеродно неутрално бъдеще.

По-рано тази година Юнкер се оплака от липсата на официално местопребиваване в интервю за германския вестник „Билд“, като заяви, че не може да отвърне на поканите на световните лидери с подобна и не може да говори с тях "седнал на леглото" в хотелската си стая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във