Банкеръ Daily

Свят

Урсула фон дер Лайен представи своя екип пред Европарламента

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент своя екип. По-късно днес евродепутатите ще решат с явно гласуване дали приемат състава на новата комисия.

Фон дер Лайен съобщи, че само една жена не достига в нейния екип, за да бъде изцяло постигната целта за равно полово разпределение на местата на еврокомисарите. Тя определи своята комисия като геополитическа.

Новоизбраният председател съобщи, че внася исканите от ЕП допълнения в наименованието на задачите на българския еврокомисар. Така се предвижда Мария Габриел да отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Фон дер Лайен постави на първо място в задачите на новата ЕК опазването на околната среда. Това е въпрос на оцеляване, няма време за губене, заяви тя. По нейните думи опазването на природата е поколенческо предизвикателство. Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е отговорен за едва осем на сто от световното замърсяване, затова е необходимо да привлече към своите усилия и останалите държави и континенти.

Новоизбраният председател настоя ЕС да поведе в установяването на правилата за събиране и използване на данните в интернет. Тя призова да се намерят решения на проблемите с миграцията, като на бежанците бъде давано убежище, а онези, които нямат право на престой, да бъдат връщани у дома. По нейните думи е необходимо да бъде възстановена работата на Шенген. Миграцията няма да спре, Европа трябва да намери хуманен и ефективен отговор, заяви Фон дер Лайен.

Тя призова Европа да постигне напредък в грижата за болните от рак и за ограничаване на техните страдания. По нейните думи ЕС трябва да заеме водещо място в света по тези въпроси.

Фон дер Лайен заяви, че винаги е била сред хората, които искат Великобритания да остане в ЕС. Каквото и да стане занапред, връзката и приятелството между народите е нерушима, добави тя.

В последвалите изказвания на политическите групи представителите на Европейската народна партия изразиха подкрепа за екипа на Фон дер Лайен. Социалистите също заявиха подкрепа и настояха за обособяването на фонд за справедлив енергиен преход. Групата "Обнови Европа" не даде признак, че би гласувала против новата комисия.

Предвижда се явното гласуване на новата комисия днес да се състои днес по обед. Ако премине изпитанието, ЕК под председателството на Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във