Банкеръ Daily

Свят

Урсула фон дер Лайен към българите: Ваксинирайте се

Ваксинирайте се, ваксините са сигурни и по този начин пазите не само себе си, но и другите. Това каза пред БНТ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В последните дни европейския печат обърна сериозно внимание на факта, че България е на последно място в ЕС по поставени ваксини срещу Covid-19. 

България има една от най-високите нива на смъртност заради коронавируса в Европейския съюз и е изправена пред нов, бърз ръст на инфекциите поради по-заразния щам „Делта“. Въпреки това хората от тази балканска нация са най-колебливите в Блока по отношение на въпроса дали да се ваксинират срещу COVID-19. Само 20% от възрастните в България, която има население от 7 милиона, са напълно ваксинирани. Това поставя страната на последно място в ЕС, в който има средно 69% напълно ваксинирани, съобщи "Асошиейтед прес".

Германската обществена медия ARD излезе с репортаж, в който се казва, че никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова малко хора срещу Ковид-19, колкото в България, асрещу ваксините скептично са настроени дори лекарите. Като евентуални причини за ниското доверие в Covid ваксините ARD изтъква, че социалните мрежи разпространяват конспиративни теории, в които хората вярват, много лекари са против ваксинациите, а учителите почти не са ваксинирани.

Урсула фон дер Лайен произнесе в сряда (15 септември) своята годишна реч пред Европейския парламент за състоянието на Съюза. В речта си фон дер Лайен посочи, че има тревожни разлики между страните членки в равнището на ваксинация, без да назовава поименно България. Другата видимо изоставаща държава е Румъния, но със своите 34% ваксинирани се представя значително по-добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във