Банкеръ Daily

Свят

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Урсула фон дер Лайен ще пристигне в България за откриването на интерконектора с Гърция, потвърди лично председателят на Европейската комисия пред БТВ.

"Това е решение за надежден източник, който не търси да използва газа като оръжие", коментира тя пред камерата, веднага след речта си за състоянието на Съюза пред евродепутатите в Страсбург.

Тонът и посланията в речта на Урсула фон дер Лайен днес бяха категорични – авторитаризмът се изправи срещу демокрацията ни, но Путин ще загуби, а Украйна и Европа ще победят.

"Зависимостта ни от Русия ни струва много скъпо", каза тя.

Кореспондентът на телевизията попита Урсула фон дер Лайен как коментира в този контекст опитите на България да възстанови преговорите с "Газпром". 

"Видяхме през последните месеци, че Путин използва газа като оръжие. Всички 27 държави членки се съгласиха, че трябва да се търсят други източници, различни от руските, за да се освободим от тази зависимост. Това отключи настоящата енергийна криза. Причината за енергийната криза е войната на Путин в Украйна. Много е важно да се търсят алтернативи. Аз ще бъда в България за откриването на интерконектора с Гърция. Това е добро решение за търсене на надеждни източници, които не използват газа като оръжие", каза Фон дер Лайен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във