Банкеръ Daily

Свят

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел пристигнаха в Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел пристигнаха в Киев, за да изразят подкрепата си за президента Володимир Зеленски и да му дадат уверения, че подкрепят кандидатурата на Украйна за членство в съюза, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

След пътуването с влак от Брюксел до Киев председателят на ЕК заяви пред репортери, че най-важното послание, с което ще отиде при Зеленски, е, че за Украйна "ще има европейски път". "Обикновено минават години преди Европейският съвет да приеме молба за членство от дадена държава, но Украйна успя да постигне това само за седмица-две, затова желанието ми е да придвижим напред този въпрос възможно най-бързо", каза тя. "Целта ни е да внесем за разглеждане в съвета молбата на Украйна още това лято", добави Фон дер Лайен 

Шест месеца след началото на руската инвазия Фон дер Лайен обеща подкрепа за Украйна, за да "излезе от войната като демократична държава", нещо, за което по думите на Фон дер Лайен ЕС и другите донори ще помогнат на Киев.

Това послание повтори и дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, който допълни пред репортерите, че посещението е знак, че "Украйна контролира територията си", а правителството все още владее положението. "Украйна все още има правителство, което приема хора от чужбина, и все още може да се пътува до Киев", заяви Борел и допълни, че се надява ЕС да отпусне още 500 милиона евро на Украйна в близките дни. Той посочи, че визитата също така ще даде възможност да бъдат представени мерките, които ЕС е предприел за "изолиране на Русия" заради инвазията в Украйна.

Украинският президент Зеленски призовава ЕС да предприеме по-строги наказателни мерки срещу Русия, включително чрез забрана на покупките на руски газ и петрол, и иска съюзът да предостави пълноправно членство на страната му.

Борел отбеляза, че въпросът за санкциите срещу вноса на петрол е въпрос, който предизвиква доста спорове вътре в Евросъюза поради опасенията на някои, че подобен ход може да предизвика болезнено поскъпване на нефта за европейските икономики. По думите му въпросът за това ще бъде поставен в понеделник в Брюксел.

Борел и Фон дер Лайен са поредните западни лидери, посетили Киев, след като миналия месец да се срещнат със Зеленски в Киев пристигнаха премиерите на Полша, Словения и Чехия.

ЕС върна посланика си в Украйна в Киев, съобщи Борел при посещението си, ход, който е отражение на подобрената ситуация със сигурността и на ангажимента на 27-членния Евросъюз към Украйна, предаде Асошиейтед прес. По думите на първия дипломат на ЕС връщането на посланика ще даде възможност за по-пряко и по-тясно сътрудничество между Брюксел и Киев. Борел определи като "впечатляващо" това, че украинското правителство е напълно работещо при толкова трудни условия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във