Банкеръ Daily

Свят

Ърнест Хемингуей - авантюристът и бохемът

Хемингуей в яхтата си "Пилар" край бреговете на Куба през 1950 г.

На днешния ден през 1899 г. в Оук Парк (щат Илинойс), предградие на Чикаго, в силно религиозно протестантско семейство, е роден Ърнест Хемингуей  (Ernest Hemingway) - един от най-значимите американски писатели, журналист и автор на романи и кратки разкази.  Дядовците му участват в Гражданската война и семейството му се гордее с тази военна традиция.

Като дете Хемингуей посещава държавни училища в Оук Парк и публикува най-ранните си разкази и стихотворения в училищните вестници. Той е активен спортист и упражнява редица спортове като бокс, лека атлетика, водна топка и футбол. Първото му произведение, публикувано през януари 1916 г. е за местно представление на Чикагския симфоничен оркестър.

Хемингуей е журналист преди да стане романист. При завършването на средното си образование през 1917 г., работи шест месеца в Канзас Сити като репортер за "Канзаска звезда" (The Kansas City Star). Макар че остава там само шест месеца, той се позовава на стиловия наръчник там като основа на писането му по-късно: "Използвайте кратки изречения. Използвайте кратки първи параграфи. Използвайте енергичен английски. Бъдете позитивни, а не негативни."

Хемингуей обожавал лова, риболова, оръжията. И войната. Затова преминава през всяка гореща точка през миналия век - Първата световна война, Испанската гражданска война, Втората световна война... И все на първата линия.

Признание за неговия талант е Нобеловата награда за литература, която получава през 1954 г. и наградата "Пулицър" през 1953 г. за повестта си "Старецът и морето", написана през 1951 г. в Куба. Тя е публикувана за първи път в списание "Лайф" през 1952 г. и възвръща славата му след десетгодишна творческа пауза. Това е кратка новела, в която се разказва за стар кубински рибар, наречен Сантяго, който след много усилия успява да улови гигантска риба. Но докато се прибере в пристанището, акулите изяждат рибата, както е привързана отвън към лодката. Прототипът на Сантяго е кубинският рибар Грегорио Фуентес, който доживява 104 години и умира през януари 2002 година. . "Ню Йорк таймс" го нарича "най-значимият писател след Шекспир".

Хемингуей е един от така нареченото „изгубено поколение“ (Lost Generation) - група от американски бележити литератори имигранти, които живеят в Париж и други европейски страни в периода от края на Първата световна война до началото на Голямата депресия. Понятието е популяризирано от Хемингуей, който го използва в единия от двата контрастиращи епиграфа на своя роман „Слънце изгрява“. Там той приписва фразата на Гъртруд Стайн (експериментална писателка и колекционерка на модернистко изкуство от първата половина на ХХ век), която по това време е негов наставник и меценат. Освен самия Хемингуей, към изгубеното поколение често се отнасят изтъкнати хора на изкуството като писателите Франсис Скот Фицджералд, Томас Стърнз Елиът (англо-американския поет, драматург и литературен критик, чиито творби като "Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок", "Пустата земя" и "Четири квартета" се смятат за едни от най-великите постижения на модернизма от XX век) и Ерих Мария Ремарк (един от най-известните автори на антивоенни романи).

Неговият икономичен и семпъл стил, който самият той нарича "теория на айсберга", има силно влияние върху фантастиката на ХХ век, а неговият приключенски начин на живот и публичният му образ предизвикват възхищение в по-късните поколения. Хемингуей пише голяма част от произведенията си между средата на 20-те и средата на 50-те години на ХХ век. Неговите книги "И изгрява слънце", "Сбогом на оръжията", "Смърт следобед", "Зелените хълмове на Африка", "За кого бие камбаната", му носят световна известност.

Посмъртно са публикувани три от неговите романи, четири колекции от разкази и три нехудожествени творби. Много от неговите книги са считани за класика на американската литература. Последните години от живота си прекарва в Куба, но когато Кастро идва на власт се мести в Кечъм (щат Айдахо), където през 1961 г. се самоубива с любимата си пушка в дома си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във