Банкеръ Daily

Свят

Ураганът Ирма отслабна до депресия

Ураганът Ирма, който причини смъртта на десетки хора в САЩ и на Карибите, е отслабнал до тропическа депресия, съобщиха американските метеорологични служби.

Ирма е причинил смъртта на най-малко 10 човека в югоизточната част на САЩ, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Смята се, че стихията е взела шест жертви във Флорида, три в Джорджия и една в Южна Каролина. Няколко от тях са били убити от паднали дървета, а други са се удавили.

Природното бедствие причини смъртта на общо над 40 човека на Карибите.

Стихията продължавайки своето придвижване над югоизточната част на САЩ. В момента тя се намира над границата между щатите Джорджия и Алабама и се движи на северозапад. Скоростта на съпътстващите ветрове достига приблизително 56 км/ч. Тропическата депресия обаче продължава да носи със себе си силни ветрове и проливни дъждове, предупредиха метеоролозите.

Основният удар в САЩ понесе щатът Флорида, който Ирма връхлетя в неделя като ураган от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Над 6,3 милиона местни жители бяха евакуирани - една от най-големите по рода си операции в историята. Над 6,5 милиона абонати в щата с население от около 20 милиона души останаха без електроснабдяване, посочва ТАСС.

АП отбелязва, че 13 милиона човека във Флорида остават без ток. Над 180 000 души остават в центрове за временно настаняване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във