Банкеръ Daily

Свят

Управляващите в Турция искат нови разследвания за кметските избори в Истанбул

Кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм

В Турция продължава кризата във връзка с резултатите от вота за кмет на Истанбул, спечелен от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ с около 13 хиляди гласа повече от Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата коалиция на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и Партията на националистическото действие /ПНД/.

Управляващата ПСР вече втори месец непрекъснато внася различни възражения във Висшата изборна комисия /ВИК/, крайната цел на които е да постигне касиране на общинските избори и насрочване на нови.

Отначало ПСР поиска повторно преброяване на бюлетините в редица общини на мегаполиса, но резултатът не се промени съществено.

Последва възражение за това, че някои членове на избирателни комисии не били оторизирани, както и че задържани в затворите лица неправомерно били допуснати да гласуват.

ВИК продължава да разследва възраженията на ПСР. По закон тя трябва да се произнесе до края на тази седмица, в петък, на 3 май.

Междувременно републиканската прокуратура в Истанбул е предприела 32 различни разследвания във връзка с оплаквания за нередности в общините Малтепе, Аташехир и Кадъкьой, чиито кметове са от опозиционната НРП, съобщиха медиите.

Прокуратурата е привикала за разпит около сто председатели на секционни комисии в качеството на заподозрени. Срещу тях са били подадени наказателни жалби от регионалните избирателни комисии с твърдения за извършени беззакония при преброяването на бюлетините и подаването на данните в секционните протоколи.

Някои от въпросите на разследващите органи се отнасяли до това дали заподозрените преди това са заемали подобна длъжност, до разпределянето на длъжностите в деня на вота, дали подписите под протоколите са техни и т.н.

ВИК продължава да разследва възраженията на ПСР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във