Банкеръ Daily

Свят

Управляващите в Словакия признаха победата на опозицията на парламентарните избори

Сградата на правителството на Словакия

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини е признал поражението на своята партия "Смер-социалдемокрация", съобщават световните агенции. Победата е за антикорупционната опозиционна партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНо) на Игор Матович. Това показват резултатите след преброяването на бюлетините в 91.1% от изборните секции. ОЛаНо е спечелила 24.9% от гласовете на словаците, докато едва 18.6% са подкрепили "Смер-социалдемокрация".

"Обикновени хора и независими личности" (на словашки: Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti) е дясноцентристка консервативна политическа партия с председател Игор Матович. Партията е основана през ноември 2011 година от група безпартийни депутати, които на изборите през 2010 година са включени в листите на либералната партия "Свобода и солидарност". Тя участва за пръв път самостоятелно на предсрочните избори през 2012 година,

"Поздравления за победителя" са първите думи на Петер Пелегрини тази нощ. Според него "добрият маркетинг" на Матович му е позволил да спечели властта в Словакия, но "това не е достатъчно, за да управляваш", съобщава Франс прес.

Петер Пелегрини (Peter Pellegrini) е министър-председател на Словакия от 22 март 2018-а. "Посока - социална демокрация" (на словашки: Smer - sociálna demokracia) е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия.

Словакия е парламентарна република. В страната има  еднокамарен парламент със 150 места. Депутатите се избират за четири години на основата на пропорционално представителство. Законодателната власт е поверена на парламента. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от правителството или пряко от гражданите.

Президентът е глава на държавата. Изпълнителната власт се упражнява от правителството, начело с министър-председател.

Словакия (на словашки: Slovensko) е република в Централна Европа с площ от само 49 035 кв. километра. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад. От 2004 г. Словакия е страна членка на Европейския съюз. Последователните реформи на правителството, достъпът до средства на ЕС, както и целенасочените инвестиции в инфраструктурно и благоустройствено развитие, правят Словакия една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.

След края на комунизма през 1989 г. и след Нежната революция Словакия и Чехия поемат по свой отделен път от 1 януари 1993 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във