Банкеръ Weekly

Свят

Управляващите в Холандия губят местните избори

Управляващата в холандия широка коалиция от либерали и социалдемократи понесе значителни загуби на вчерашните местни избори заради недоволство от мерките за строги икономии, съобщават световните агенции, като цитират неокончателните все още резултати.

В същото време левите опозиционни партии печелят повече подкрепа от избирателите. Социалдемократичната Партия на труда губи градовете Хага и Амстердам в полза на левоцентристите от партия "Демократи-66", а Ротердам - в полза на зелена партия, при преброени над 90% от гласовете.

"Демократи-66" са големият победител в национален план. Те печелят също в градове като Утрехт, Вагенинген, Харлем, Делфт, Лайден, Тилбург.

Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба. В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Холандия е конституционна монархия.

Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната й политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд.

Амстердам е официална столица (така, както е записано в конституцията). Хага е административна столица (седалище на правителството), дом на кралицата и местонахождение на повечето посолства.

Нидерландия е парламентарна демокрация от 1848 г. и конституционна монархия от 1815 г., след като преди това е била република от 1581 до 1806 г. и кралство от 1806 до 1810 г. (от 1810 до 1813 г. тя е част от Франция). Държавен глава е монархът (от 1980 г. е кралица Беатрикс). Монархът днес на практика има само церемониална функция, но конституцията му позволява упражняването на реална власт, ако отговорните министри се подчинят. Формален конфликт между тях и монарха, чийто подпис е необходим под всеки закон или указ, който трябва да влезе в действие, би довел до конституционна криза.

От 19 век нидерландските правителства винаги са коалиционни, тъй като не е имало една политическа партия, достатъчно голяма, за да получи необходимото мнозинство.

Първите години на 21 век обаче носят политически промени, при които дясното крило в политиката се засилва за сметка на лявото. Това е демонстрирано от бързото издигане (и падане) на Списъка Пим Фортойн. Пим Фортойн, неговият основател, смята предишните правителства за отговорни за предполагаемата неуспяваща интеграция на имигрантите.

Настоящето правителство (от 2010 г.) се води от кабинета на Марк Руте от дясно-либералната Народна партия за свобода и демокрация (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie).

Facebook logo
Бъдете с нас и във