Банкеръ Daily

Свят

Управляващият в Германия ХДС избира новия си лидер на 4 декември

Канцлерът Ангела Меркел и партийният шеф Анегрет Крамп-Каренбауер.

Управляващият в Германия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката  Ангела Меркел ще избира новия си лидер на 4 декември, съобщава Франс прес. Новият лидер ще е и вероятният кандидат за поста канцлер на най-силната икономика в Европа.

Трима са кандидатите, които претендират за партийния пост: министър-председателят на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия - Армин Лашет, консервативният бивш председател на парламентарната група на ХДС Фридрих Мерц и председателят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген.

В неделя Християндемократическият съюз  на канцлерката  Ангела Меркел спечели регионалните избори и затвърди позициите си на първа политическа сила в германската провинция с най-голямо население - Северен Рейн-Вестфалия. А този резултат укрепва позициите и значително увеличава шансовете на нейния премиер Армин Лашет в надпреварата за наследник на  Меркел. 

Успехът на християндемократите се обяснява, не на последно място, и с относително бързото облекчаване на ограничителните мерки заради коронавирусната епидемия.

Засега обаче в допитванията за кандидат за канцлер продължава да води председателят на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер, показват анкетите.

Припомняме, че Ангела Меркел е на власт от 2005 година. Тя вече заяви, че няма да търси преизбиране на федералните избори, които трябва да се проведат до октомври 2021 година. 

През февруари партийният шеф Анегрет Крамп-Каренбауер пък обяви, че вече не иска да наследява Меркел и ще се оттегли като лидер на Християндемократически съюз.

 

Християндемократическият съюзХДС 

(на немски: Christlich-Demokratische Union, CDU) е дясноцентристка и християндемократическа партия. Основана е на 26 юни 1945 г. в Берлин. 

ХДС няма структури в бавария, където е представен от сестринската си партия Християнсоциален съюз (ХСС), а в Бундестага заедно съставляват парламентарна група „Съюз“ (Union).

Идеологически Християндемократическият съюз е много близък до Римокатолическата църква. Въпреки това партията има и много симпатизанти и в северните, преобладаващо протестантски провинции на Германия. Залага на консервативната политика както по общите въпроси, така и в местната икономика.

Християндемократическият съюз управлява Западна Германия от края на Втората световна война до 1969 година. След това няколко пъти влиза и излиза от управлението на Германия. 

Но на изборите през 2005 г. печели най-много гласове и прави коалиция със Социалдемократическата партия („Голяма коалиция“).

Facebook logo
Бъдете с нас и във