Банкеръ Daily

Свят

Управляващи и опозиция с равен резултат на изборите в Черна гора

Управляващата в Черна гора лявоцентристка Демократическа партия на социалистите (ДПС) получава 34,4 процента от гласовете на днешните парламентарни избори в страната, а опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" - 33,4 процента, показва екзитпол на Центъра за мониторинг на изборите, цитиран от ТАСС. 

"След обработка на 52 процента от бюлетините Демократическата партия на социалистите получава 34,4 процента, опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" получава 33,4 процента, опозиционната коалиция "Мирът е нашата нация" получава 12,5 процента", каза на пресконференция представител на Центъра.

Следователно в случай на обединение опозицията може да събере 46 процента от гласовете.

Лидерът на коалицията "За бъдещето на Черна гора" Здравко Кривокапич обяви "падането на режима" в страната. "Граждани на Черна гора, благодаря ви за подкрепата! 30-годишният режим падна", заяви Кривокапич в изявление, излъчено по националната телевизия.

Опозиционните изборни блокове "За бъдещето на Черна гора", "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло" имат намерение да създадат коалиционно правителство от експерти, което да изпрати в оставка несменяемия лидер на страната Мило Джуканович, заяви след вчерашните парламентарни избори лидерът на блока "За бъдещето на Черна гора", професорът по информатика в университета в Подгорица Здравко Кривокапич.

Кривокапич каза, че в хода на преброяването на гласовете преднината на опозицията пред управляващата партия само ще нараства. "Ние, разбира се, сме готови да влезем в коалиция с господин Алекса Бечич (лидер на "Мирът е нашата нация") и с Дритан Абадович (лидер на "Черно на бяло"), това е естествена коалиция. Най-добро решение за Черна гора е експертно правителство", заяви Кривокапич.

Той отхвърли възможността за сътрудничество с президента Джуканович, който според него не е президент на всички граждани на Черна гора, и изрази надежда Джуканович да подаде оставка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във