Банкеръ Daily

Свят

Управляващата партия води в изборите в Южна Африка

Партията на южноафриканския президент Джейкъб Зума - Африкански национален конгрес (АНК), води с близо 56% на произведените вчера (7 май) парламентарни избори в Южна Африка, съобщават световните агенции. Те се позовават на данните от преброените бюлетини в 20% от избирателните секции. Очаква се управляващата партия да запази властта си въпреки стремежа на опозиционните партии да се възползват от недоволството в страната от ширещите се корупция и бедност.

Най-близкият съперник на АНК - Демократичен алианс, засега има 31%, което е доста повече в сравнение с вота отпреди пет години, когато спечели едва 16.7 процента.

Това са петите парламентарни избори в Република Южна Африка от края на апартейда преди 20 години. Близо 25 млн. южноафриканци имат право да гласуват на парламентарните избори (половината от населението), които ще определят също така и президента на страната. Социологическите проучвания са категорични в победата на АНК, но прогнозите са, че тя ще постигне малко по-слаб резултат, отколкото през 2009-а, когато спечели 65.9% от гласовете на избирателите.

Африканският национален конгрес управлява Южна Африка от 1994 г., когато беше сложен край на апартейда и бяха произведени първите демократични избори, в които гражданите избраха за президент Нелсън Мандела.

Не бива да се пропуска и факта, че партията на президента Джейкъб Зума беше замесена в серия от корупционни скандали, които няма как да не се отразят на имиджа й. Самият президент Зума също беше забъркан в скандал за похарчване на над 20 млн. долара държавни пари за частната си резиденция, което той отрича.

Резултатите от парламентарните избори би трябвало да бъдат обявени в петък.

Република Южна Африка (РЮА) или Южноафриканска република (ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка с 2 798 км брегова линия на Атлантическия и Индийския океан. На север тя граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток - с Мозамбик и Свазиленд, а държавата Лесото е напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка.

Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални. Това прави страната втора в света по техния брой след Индия. Два от тези езици са с европейски произход - английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството бели и цветнокожи южноафриканци. Макар че английският играе важна роля в обществения и стопанския живот, той е едва петият най-говорен у дома език.

Около 79.5% от жителите на РЮА са негри, разпределени в множество етнически групи, които говорят различни езици от групата банту, девет от които са официални. В страната живеят и най-големите европейска, азиатска и смесена в расово отношение общности в Африка. Около една четвърт от населението са безработни и живеят с по-малко от 1.25 долара на ден.

Република Южна Африка е федерална парламентарна република, но за разлика от повечето държави с такова устройство, президентът изпълнява и функциите на ръководител на правителството. Парламентът е двукамарен, съставен от Национално събрание (Долна камара) и Национален съвет на провинциите (Горна камара). 400-те членове на Националното събрание се избират с пропорционално гласуване - половината от тях с национална листа, а останалите - с провинциални листи. Националният съвет на провинциите включва по 10 представители на всяка от деветте провинции, независимо от тяхното население. Изборите и за двете камари се провеждат веднъж на пет години.

Правителството се избира от Долната камара, като лидерът на най-голямата фракция става президент - едновременно ръководител на правителството и държавен глава. От 2009 година президент на страната е Джейкъб Зума.

Република Южна Африка има три столици - главните градове на трите основни колонии, влезли в състава на Южноафриканския съюз. Органите на изпълнителната власт се намират в Претория, парламентът е в Кейптаун, а Върховният съд - в Блумфонтейн.

Страната е сред учредителите на Африканския съюз и има най-голямата икономика сред членовете на организацията. Тя е и един от основателите на Организацията на обединените нации и Новото партньорство за развитие на Африка и членува в Общността на нациите, Антарктическия договор, Групата на 77-те, Южноатлантическата зона за мир и сътрудничество, Южноафриканския митнически съюз, Световната търговска организация, Международния валутен фонд, Г-20 и Г-8+5.

Facebook logo
Бъдете с нас и във