Банкеръ Daily

Свят

Управляващата партия в Турция е завършила проекта за нова конституция

Реджеп Тайип Ердоган

Управляващата партия в Турция е завършила работата по проекта за нова конституция и ще предаде документа за обсъждане на другите политически сили. Това е заявил президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган.

"С новата гражданска конституция ние ще изведем страната във висшата лига. Нашата и останалите партии внимателно ще се отнесат към това. Ние свършихме своята работа, предаваме я на другите партии. Към края на годината те ще направят своите оценки, и ние ще търсим варианти на консенсус за представяне на общ документ", е казал Ердоган. 

По думите на турския президент, "всички политически партии са длъжни да съдействат на процеса по работата по новата конституция". "Ако не постигнем желания консенсус, то ние, като "Републикански алианс" (ПСР и Партията на националистическото действие, ПНД), сме готови да представим на народа резултатите от своята работа", отбелязва Ердоган. Президентът пояснява, че изработеният от ПСР проект на основен закон на страната отчита и вижданията на политиците от ПНД, които са представили на управляващата партия своите предложения.

През март Ердоган говореше, че новата конституция "ще отчете всички вътрешни и международни реалности" и ще стане част от живота на всеки гражданин на Турция. Той напомни, че опити за промяна на основния закон се правени от властите и по-рано, но "политическият климат не е давал възможност да се приключи тази работа". Процесът на изработване на нова конституция през изминалите години фактически се блокираше заради принципни възражения по някои части от документа, по които партиите категорично не искаха да правят компромис.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във