Банкеръ Daily

Свят

Управляващата партия в Грузия победи и във втория тур на парламентарните избори

Всички кандидати за мажоритарни депутати на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" спечелиха вота на избирателите в 17-те избирателни окръга, в които вчера се проведе вторият тур на парламентарните избори, съобщава ТАСС. Това означава, че управляващата партия ще разполага с 90 от всичките 150 мандата в новия парламент на страната.
Грузинската опозиция, която не призна резултатите от проведения на 31 октомври първият тур на изборите,  бойкотира и втория тур. В него се гласуваше в 17 от общо 30 едномандатни окръга, осем от които са в столицата Тбилиси.
Припомняме, че на  първия тур управляващата партия спечели 48.22% от гласовете и победи в 13 едномандатни окръга. След нея остана опозиционният блок Обединена опозиция "Силата е в единството", в който влиза и партията "Единно национално движение" на бившия президент на страната Михаил Саакашвили, с 27.18 процента.

Парламентът на Грузия е висшият законодателен орган в страната. Той е еднокамарен и разполага със 150 места. Всички депутати се избират за четиригодишен мандат. 

Парламентарните избори в Грузия тази година за първи път са по системата 120/30, което означава, че 120 депутати се избират по пропорционалната система, а останалите 30 - по мажоритарната. В мажоритарен район побеждава кандидатът, получил на 50% от подадените гласове. Ако никой от претендентите не постигне това, се провежда втори тур.

Facebook logo
Бъдете с нас и във