Банкеръ Daily

Свят

Управляващата партия печели категорично евровота в Полша

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели категорична победа на изборите за Европейски парламент в страната, предаде Ройтерс.

Агенцията определя резултата като израз на одобрение за националистическата, евроскептична програма на ПиС преди националните избори по-късно тази година.

По данни на държавната избирателна комисия след преброяване на 99,3 процента от бюлетините управляващата партия е на път да постигне най-добрия си резултат на общи или европейски избори с 45,6 процента от гласовете.

ПиС спечели 31,8 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент преди пет години и 37,6 процента на парламентарните избори през 2015 г., припомня Ройтерс.

Опозиционната "Европейска коалиция", включваща партия "Гражданска платформа" и други политически групи, се нареди на второ място с 38,3 процента от гласовете.

През 2014 г. партиите, сформирали коалицията, спечелиха общо 48,2 процента от гласовете.

Избирателната активност е била 45,6 процента - рекорд за европейски избори в Полша.

ПиС представи изборите за Европейски парламент като битка срещу западните либерални идеали, които според нея заплашват традиционния начин на живот в Полша.

Ако ПиС спечели нов мандат след националните избори през есента, това може да засили изолацията на Полша в Европейския съюз в момент, когато партията е критикувана, че клони към авторитарно управление, отбелязва Ройтерс.

"Ние трябва да помним, че решаващата битка за бъдещето на нашата родина ще бъде през есента", каза пред поддръжници лидерът на ПиС Ярослав Качински след обявяване на резултатите от екзит пол.

Преди европейските избори той заяви, че със своето гласуване поляците ще решават въпроса за "запазването на семейните ценности, . . . бъдещето на полската традиция и Църквата в нашата страна".

"Ние не спечелихме този мач, но това е само краят на първото полувреме", каза опозиционният лидер Гжегож Схетина.

"Необходимо е да бъде поправен курсът, необходимо е да се мобилизират повече избиратели и да се обединят гласовете", заяви той, намеквайки за присъединяване на нови партии към и без това широката коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във