Банкеръ Daily

Свят

Управляващата дясна коалиция в Аржентина спечели парламентарните избори

Маурисио Макри

Управляващата коалиция на десноцентристкия президент Маурисио Макри печели най-много гласове на парламентарните избори в Аржентина според прогнозните резултати, предаде Франс прес.

Сондажи на телевизиите Те Ен и Америка 24 сочат, че управляващата коалиция "Камбиемос" ("За промяна") печели на национално равнище и ще увеличи представителството си в двете камари на парламента. 

"Аржентинците имаха възможност да изявят волята си в този демократичен ден, преминал без инциденти. Очакваме резултатите", каза пред журналисти премиерът Маркос Пеня.

На второ място е Гражданският съюз на бившата президентка Кристина де Кирхнер и съюзниците й. Г-жа Кирхнер, на която са предявени обвинения в корупция, вероятно ще бъде избрана за сенатор в провинция Буенос Айрес и ще получи парламентарен имунитет.

33 милиона аржентинци имаха право на глас във вчерашните избори за подновяване на половината от  Камарата на депутатите (257 мандата) и на една трета от Сената (72 места). Избирателната активност достигна 78 на сто. Гласуването е задължително, отбелязва АФП.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във