Банкеръ Daily

Свят

Управлението на талибаните ще бъде ад за жените

На жените ще бъде позволено да работят и да учат и “ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма“, обяви говорител на талибаните. 

Съдбата на жените в царството на талибаните ще е печална. Отсега си личи, че ще има драконовски наказания за всяка, която наруши средновековните им правила. Жените ги очакват бичувания, екзекуции, принудителни бракове. След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи, пише Дойче Веле. 

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която  беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

В социалната мрежа Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Новите ръководители на Афганистан налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания.

Талибаните обявиха във вторник, че искат мирни отношения с другите държави и ще зачитат правата на жените в рамките на ислямското законодателство. Съобщението бе направено на първия им официален брифинг след светкавичното завземане на Кабул, съобщи Ройтерс. 

На жените ще бъде позволено да работят и да учат и “ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма“, обяви говорител на талибаните. 

По време на управлението си през 1996-2001 г., ръководени от ислямския шериат, талибаните забраниха на жените да работят. На момичетата не беше позволено да ходят на училище, а жените трябваше да носят бурки, за да излизат и то само когато са придружени от роднина от мъжки пол.

Съветът на ООН по правата на човека ще проведе специално заседание в Женева следващата седмица, за да разгледа “сериозните опасения за правата на човека“ след превземането от талибаните, се казва в изявление на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във