Банкеръ Daily

Свят

Управителката на Хонконг: Новият закон няма да наруши автономията ни

Мнозинството от хората в Хонконг ще запазят своите основни права при новия закон за сигурността, приет от Китай, защото той се отнася за малка група престъпници. Това заяви ръководителката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам пред Съвета за права на човека към ООН, цитирана от ДПА и Ройтерс.

Във видео обръщение към световната правозащитна агенция Лам оправда закона с аргумента, че правителството в Пекин не може да пренебрегва съпроводените с насилие протести, както и призивите за независимост и външната намеса. Според нея законът "запълва празнина" в законодателството и няма да наруши автономията на Хонконг.

"Основните права и свободи на преобладаващото мнозинство жители на Хонконг ще бъдат защитени", декларира Лам. По думите й законът наказва стачките, подкопаването на държавната власт, терористичните дейности и съглашателството с чужди сили. Тя обвини в двоен стандарт чуждестранните правителства, които критикуват закона, и каза, че всяка държава има правото да приема национално законодателство за сигурността.

Часове по-рано парламентът на Китай одобри закон за националната сигурност в Хонконг, с който бяха създадени предпоставки за най-радикалните промени в начина на живот в бившата британска колония откак пред 23 години тя бе предадена на Китай, припомниха информационните агенции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във