Банкеръ Daily

Свят

Управителят на египетската централна банка подаде оставка

Тарек Амер (Блумбърг)

Управителят на египетската централна банка подаде вчера оставка. Това стана в момент, когато най-населената близкоизточна страна се мъчи да овладее инфлацията, предизвикана от войната на Русия в Украйна, високите цени на петрола и спада в туризма, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси прие оставката на Тарек Амер и го назначи за свой съветник. Засега не е обявено кой ще замени Амер, който бе назначен за управител на централната банка през ноември 2015 г. Той бе обвинен, че не се е справил с финансовите предизвикателства пред Египет.

Валутата на страната се срина до равнища от над 19 египетски лири за един долар, след като централната банка взе решение през март да девалвира лирата с около 16 процента в опит да овладее нарастващия търговски дефицит. Туристическият сектор в Египет, където са заети милиони хора, бе ударен тежко от годините на политическо напрежение, пандемията от ковид и войната в Украйна. Преди избухването на конфликта около една трета от туристите в Египет идваха от Русия.

През първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари цените на пшеницата и други зърнени култури в Египет скочиха драстично, както и цената на горивата. Египет е най-големият вносител на пшеница в света, а около 80 процента от вноса е от Черноморския регион.

Инфлацията в 103-милионната страна достигна 14,6 процента през юли. Около една трета от египтяните живеят в бедност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във