Банкеръ Daily

Свят

Употребата на името "Северна Македония" ще изчака, докато не започнат преговорите с ЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че употребата на новото име на страната ще изчака, докато започнат преговорите с ЕС, предаде македонският портал Плус инфо.

Президентът Пендаровски обяснява, че това, което ще остане на изчакване, докато започнат преговорите с ЕС за присъединяване, е част от Преспанското споразумение, която се отнася до вътрешната или външната комуникация и употребата на новото име на страната.

Той добавя обаче, че след няколко месеца Северна Македония ще стане член на НАТО благодарение на постигането на Преспанското споразумение.

"Преспанското споразумение беше главна причина държавите членки на НАТО да одобрят приемането ни за член. Ако не през ноември или декември, то със сигурност през първите четири месеца на 2020 г. ще станем пълноправна членка на алианса и това е пряк резултат от Преспанското споразумение", каза Пендаровски в интервю за гръцката телевизия Алфа.

Коментирайки решението на европейските лидери за отлагане на началото на преговорите със Северна Македония и Албания, Пендаровски каза, че това е било истински шок за всички, не само за него и за гражданите, а и за целия политически елит на страната.

Той добави, че всички политически лидери, както от редовете на управляващите, така и от опозицията, са съгласни, че Северна Македония е изпълнила всичко, което бе искано от нея, а ЕС изведнъж каза, че страната не е готова /да получи начало на присъединителни преговори

Facebook logo
Бъдете с нас и във