Банкеръ Daily

Свят

Уорън Бъфет вече е член на клуба "100 млрд. долара"

Богатството на американския инвеститор, бизнесмен и филантроп Уорън Бъфет достигна 100.3 млрд. долара благодарение на резкия скок на  акциите на притежаваната от него холдингова компания Berkshire Hathaway, четем в публикования рейтинг на списанието Forbes. Така най-накрая той се присъедини към ексклузивния клуб "100 млрд. долара".

По този начин Бъфет влезе в петицата на милиардерите, чието богатство превишава 100 млрд. долара. Първото място в рейтинга е за шефа на американската корпорация Amazon Джеф Безос, който притежава 179.6 млрд. долара. С около 14 млрд. долара той изпреварва американския предпринимач Илон Мъск, собственикът на компанията Tesla. След него са  президентът на групата компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно и основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс. Тяхното богатство се оценява съответно на 160.2 млрд. и на 125.6 млрд. долара.

През август миналата година Бъфет навърши 90 години. През последните десетилетия той винаги е бил в тройката на най-богатите хора на света, но през 2019 година слезе на четвъртата позиция в рейтинга с богатство от 67.5 млрд. долара. През периода  2006-2019 година Бъфет преведе по сметките на  различни фондове над 34.5 млрд. долара. 

През 1965 година Бъфет придоби контролния пакет акций от банкрутиралото текстилно предприятие Berkshire Hathaway и го преобразува в холдинг, управляващ активите на компании, работещи в различни сфери. По данни от 2020 година те са над 60. Сред тях са  водещи американски банки, производители на техника и други.

Считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, Бъфет е главен изпълнителен директор и  най-голям  акционер в Berkshire Hathaway.

Често наричан „Оракулът от Омаха“ заради способността си да избира най-добрите акции, Бъфет инвестира в акции, които изглеждат подценени на базата на фундаменталния анализ. Бъфет е последовател на инвестиционната философия на Бенджамин Греъм - първият, който осъзнава, че собствеността върху акции от компания е равнозначна на собственост върху част от бизнеса на компанията.

Книгата на Греъм "Интелигентният инвеститор“ (1949 г.) запалва Бъфет за инвестирането, когато е на 19 години. Греъм е и причината през 1950 г. Бъфет да се запише да следва в бизнес училището на Колумбийския университет в Ню Йорк, тъй като Греъм преподава там, както и друг известен анализатор на ценни книжа - Дейвид Дод.

Съвременници на Бъфет от 50-те години на миналия век разказват, че по това време той е познавал счетоводния баланс на всяка компания, която се е търгувала на Нюйоркската фондова борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във