Банкеръ Daily

Свят

Уорън Бъфет ще се срещне лично с акционерите на конгломерата си

Уорън Бъфет (в ляво) и Чарлз Мънгър

Верните последователи на "оракула от Омаха", както е известен легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет, ще имат възможност да се срещнат лице в лице с него. Ръководеният от него конгломерат "Бъркшър Хатауей" обяви официално на 25 януари, че Бъфет планира да ръководи персонално годишното събрание на акционерите, което трябва да се проведе на 30 април. Събитието, известно още като "Удсток за капиталистите", ще се излъчва и в мрежата, каквато е практиката през последните няколко години.  

Решението е поредното доказателство на координираните, а в някои случаи - и различаващите се, подходи към конференциите "на живо" в тази фаза на пандемията. Например, Световният икономически форум отложи за пореден път годишното съвещание на световния елит от сферата на бизнеса, на политика и на неправителствените организации в Давос. Докато в Лас Вегас в началото на януари се състоя впечатляващото технологично "Шоу за потребителска електроника" (CES). 

Подобно на хиляди компании, "Бъркшър Хатауей" проведе предишните две годишни събрания на акционерите виртуално заради пандемията. Което беше доста тежко решение за конгломерата, защото събитието традиционно привлича в Омаха десетки хиляди посетители.  

Най-голямата атракция е продължаващата с часове сесия за интервюта, в която акционерите на "Бъркшър Хатауей" задават въпроси на Бъфет и на дългогодишния му партньор Чарлз Мънгър по широк кръг теми - от плановете на компанията до мнението и очакванията на двамата бизнесмени за състоянието на планетата. 

Събранията на "Бъркшър Хатауей", когато се провеждат присъствено, са сериозен стимул за икономиката на Омаха, включително за местните търговски обекти, които конгломератът притежава, като бижутера Borshheim's.

Засега все още не са представени подробности за тазгодишната среща, включително дали ще се правят тестове за коронавируса и дали ще има изискване присъстващите да бъдат ваксинирани. Компанията обяви, че ще даде допълнителна информация когато публикува годишния си отчет през идния месец. Очакваното с огромен интерес годишно писмо на Бъфет ще бъде публикувано на 26 февруари. 

Сред най-важните въпроси за "Бъркшър Хатауей" безспорно ще е как да запази здравето на лидерите си при персоналната им среща с акционерите като се има предвид достолепната им възраст: Бъфет е на 91 години, а Мънгър - на 98.

Facebook logo
Бъдете с нас и във