Банкеръ Daily

Свят

Уорън Бъфет е посочил своя наследник в Berkshire Hathaway

Въпреки преклонната си вече възраст, Бъфет засега остава на кормилото на компанията.

Шефът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway - 90-годишният милиардер Уорън Бъфет, е посочил своя наследник, начело на компанията - нейният вицепрезидент Грег Абел. За това съобщава телевизионният канал CNBC, позовавайки се на изявление на самия Бъфет.

"Директорите са съгласни, че ако нещо се случи с мен днес, то утре цялото ръководство на компанията ще поеме Грег", е казал Бъфет.

Грег Абел е на 58 години. По думите на Бъфет, неговата възраст е един от факторите, който е бил отчетен от съвета на директорите при одобряването на тази кандидатура.

През август миналата година предприемачът и филантроп Уорън Бъфет навърши 90 години. В течение на последните десетилетия той винаги присъстваше в тройката на най-богатите хора в света, но през 2019-а той падна до четвъртото място в рейтинга със своето богатство от 67.5 млрд. долара.

През 1965 година Бъфет придоби контролния пакет акций в изпадналото в банкрут текстилно предприятие Berkshire Hathaway и го превърна в холдинг, който управлява активите на компаниите от партфейла му, работещи в различни отрасли. Според оценки от 2020 година тези фирми са над 60. Сред тях са водещи американски банки, различни производители и други.

На фона на преклонната вече възраст на Бъфет медиите отдавна правят предположения, кой ще го наследи начело на Berkshire Hathaway. Въпреки  че такива теории се развиват вече около десет години, Бъфет засега остава на кормилото на компанията.

Считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, Бъфет е главен изпълнителен директор и  най-голям  акционер в Berkshire Hathaway.

Често наричан "Оракулът от Омаха“ заради способността си да избира най-добрите акции, той инвестира в акции, които изглеждат подценени на базата на фундаменталния анализ. Бъфет е последовател на инвестиционната философия на Бенджамин Греъм - първият, който осъзнава, че собствеността върху акции от компания е равнозначна на собственост върху част от бизнеса на компанията.

Книгата на Греъм "Интелигентният инвеститор“ (1949 г.) запалва Бъфет за инвестирането, когато е на 19 години. Греъм е и причината през 1950 г. Бъфет да се запише да следва в бизнес училището на Колумбийския университет в Ню Йорк, тъй като Греъм преподава там, както и друг известен анализатор на ценни книжа - Дейвид Дод.

Съвременници на Бъфет от 50-те години на миналия век разказват, че по това време той е познавал счетоводния баланс на всяка компания, която се е търгувала на Нюйоркската фондова борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във