Банкеръ Daily

Свят

Уолстрийт с план за изкореняване на футболния расизъм в Италия

Международни инвеститори са убедени, че премахването на расистките прояви на италиански футболни фенове ще повиши пазарната оценка на италианската висша лига. Изкореняването на расизма ще помогне да се увеличи цената на рекламните права на лигата, както и на самите клубове. Изграждането на по-добри стадиони и създаването на по-добри контакти с феновете по време на мачовете също ще качи качеството на продукта. 

Сред ентусиастите е американският милиардер Пол Сингър, чиято фирма за частни капитали "Елиът мениджмънт корп." купи преди две години футболния клуб "Милан". (Бел. ред. - дружества като "Елиът" придобиват подценени активи, оздравяват ги и ги продават на печалба). Друг американски милиардер - Дан Фридкин, който е председател и главен изпълнителен директор на "Фридкин груп" - обяви на 6 август, че се е съгласил да купи "Рома". Ръководството на италианската "Серия А" пък работи с консултанти по прегледа на офертите за придобиване на дялове в лигата - процес, който привлича интереса на голям кръг от глобални фирми за частни капитали. Сред тях са "Бейн кепитъл", "Адвент интърнешънъл", "Синвен" и "Си Ви Си кепитъл партнърс". Потенциалните инвеститори оценяват "Серия А" на 13 млрд. евро. 

От десетилетия чернокожи футболни суперзвезди като Джордж Уеа, Пол Погба и Самюел Ето'о, са правили кариера в Италия. Междувременно, от началото на 2019-а са били регистрирани най-малко 20 масови прояви на расизъм срещу играчите от негърски произход в италианския футбол, включително маймунски крясъци, от страна на феновете, по официална статистика на мрежата Fare, която се бори с дискриминацията в спорта. Числото е по-високо от която и да било друга висша европейска лига. 

През последните пет месеца "Серия А" работи с италианската антирасистка агенция UNAR по "стратегия, която да се прилага конкретно през сезон 2020/2021-а", информира в имейл говорител на лигата. Той добавя, че е открит и специален офис за борба с всички форми на дискриминация.   

Лошото състояние на някои стнадиони също провокира "неуважение", посочва изпълнителният директор на "Милан" - Иван Гадзидис - бивш шеф на английския футболен клуб "Арсенал". Гадзидзис посочва успехите на английската висша лига, която от гнездо на хулигани през 80-е години на миналия век се е превърнала в една от най-привлекателните в Европа. Това е станало отчасти благодарение на инвестициите в инфраструктурата и промените в правилата на срещите, които привличат цели семейства на футболните мачове.

Важна стъпка по "облагородяването" на италианската "Серия А" ще е да се наберат по-високи оферти за телевизионни права. Например, английската висша лига е спечелила около 3.5 млрд. евро от права за излъчване на мачовете за сезон 2018-2019-а. Докато в Италия сумата е била едва 1.5 млрд. евро, показва годишният доклад за футболните финанси на "Делойт", публикуван през юни. 

"Серия А" има по-висок търговски потенциал, но международният й бранд е "разяден от расизъм", коментира Яник Рамке, който упражнява надзор върху бизнеса по разпространение в Onefootball - дигитална платформа, излъчваща срещите от италианската трета дивизия.

Гадзидис обаче е убеден, че международните инвеститори, които "кръжат" около италианския футбол, оценяват голямото предимство и възможности на футболната сила на страната редом с подцененото й състояние. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във