Банкеръ Daily

Свят

Уолстрийт призова Тръмп да признае поражението си

Американски бизнес лидери от различни индустриални сфери призоваха за мирно предаване на властта след като Доналд Тръмп отказа да признае победата на съперника си Джо Байдън. 

"Време е за единство", каза Джейми Даймън - главен изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз", най-голямата по размер на активите американска банка. Даймън посочва, че всеки трябва да се съобразява с резултатите от вота за президент на САЩ, да уважава решението на избиратеите и да подкрепи мирно предаване на управлението.   

Милиардерът Бил Акман съветва Тръмп да признае поражението си. Акман, който е основател и главен изпълнителен директор на хеджинговия фонд "Пършинг скуеър кепитъл мениджмънт", написа в "Туитър", че "във всако битка настъпва момент, когато човек трябва да се оттегли". И призова Тръмп да помисли наследството, което оставя и за онова, което ще е най-добро за страната. "Оттглете се с достойнство и призовете за единение всички, които са ви подкрепили", пише Акман. 

В дните преди изборите бизнес групи изразиха безпокойството си, че Тръмп може да оспори резултатите и призоваха за търпение докато се преброят всичките гласове. Те повториха призивите си на 8 ноември след като медии обявиха Байдън за победител, а Тръмп отказа да приеме резултатите. 

"Американците гласуваха с невиждан в историята брой и ентусиазъм и е важно да се приключи изборния процес като се отчете всеки глас и се разрешат всички спорове", заяви Том Донъхю - главен изпълнителен директор на Американската търговска камара.  

Кръглата маса на бизнеса (базирана във Вашингтон асоциация с идеална цел, чийто членове са главните изпълнителни директори на водещи щатски компании) излезе с официално изявление, в което "признава правото на Тръмп да поиска повторно преброяване на гласовете и разследване на предполагаеми изборни нарушения при наличие на доказателства, но няма никакви изгледи те да променят резултатите от вота".  

Джейсън Оксман - главен изпълнителен директор на технологичната търговска асоциация ITI - каза, че "традицията за мирно предаване на властта, с която Америка се гордее, трябва да продължи". Което е "жизнено важно за утвърждаването на сигурност и стабилност на американските работници и семейства и на световната бизнес общност и за укрепването на американската конкурентна мощ в глобален план". 

Търговската камара и други бизнес групи поискаха и по-добро сътрудничество между враждуващите политически сили в Конгреса, където демократите се очертава да имат намалено мнозинство в Камарата на представителите и засега все още несигурен победител за Сената. Асоциациите на индустриалците и отделни компании побързаха да представят и списъци с правните си желания. 

За Търговската камара най-спешният правен приоритет е гласуването на нови средства за подпомагане на бизнеса в условията на повторния пандемичен взрив, последвани от инвестиции за модернизиране на американската инфраструктура.  

Националната промишлена асоциация иска "конкурентни" данъчни и регулаторни системи, инфраструктурни инвестиции, дълбока реформа на имиграционния режим, по-широк търговски обмен и "засилване" на работната сила. 

Американската туристическа асоциация настоява за нови стимули за бизнеса, който е "интегрална част от щатския икономически подем".

"Майкрософт" пък пожела инвестиции в провинциалните информационни мрежи и за придобиване на цифрови умения. Президентът на компанията Брад Смит изрази и надеждите, споделяни от широката бизнес общност, че администрацията на Байдън би трябвало да си сътрудничи по-тясно с другите държави по ред въпроси - от климатичните промени до контрола и регулациите, които се сблъскват с глобални предизвикателства. И да премине от "дебатите защо не успяваме" към разисквания как да успеем". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във