Банкеръ Daily

Свят

Университетът на Сорос се мести частично във Виена

Протест на студенти от Централноевропейския университет.

Централноевропейският университет, основан от американския финансист Джордж Сорос, заяви, че ще премести част от дейността си от унгарската столица Будапеща във Виена, тъй като в Унгария академичната му свобода не е гарантирана, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

От месеци основаният през 1991 г. университет твърди, че е изпълнил множество изисквания, за да остане в Будапеща. Според него обаче правителството на унгарския премиер Виктор Орбан го държи в правна неяснота, отказвайки да подпише споразумение, необходимо на учебното заведение да остане в Унгария. В изявление университетът казва, че тази юридическа неопределеност продължава повече от година. Правителството не подписва официално споразумение за статута му.

"Не можем да работим законно в Унгария като свободна, акредитирана от САЩ институция. Принудени сме да напуснем страна, която 26 години беше наш дом", заяви на пресконференция президентът и ректор на ЦЕУ Майкъл Игнатиеф.

В изявлението си ЦЕУ посочва, че през 2019 г. ще премести приема на студенти и обучението по програмите си за американски дипломи в нов кампус във Виена, ако до 1 декември не бъде решен въпросът за правния му статут в Унгария, макар че ще се опита да запази възможно най-голяма част от изследователската и образователната си дейност в Будапеща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във