Банкеръ Daily

Свят

Унгарското правителство може да се откаже от извънредните си пълномощия в края на юни

Правителството на Унгария може да се откаже към края на юни от извънредните си пълномощия в зависимост от развитието на пандемията, предаде Ройтерс, като се позова на Гергей Гуяш, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

През март Орбан си осигури правото за неопределено време да управлява с укази в борбата с разпространението на коронавируса. Това породи критики от страна на правозащитни групи, няколко страни от ЕС и от Европейската комисия. Орбан обясни, че специалните пълномощия могат да бъдат отменени по всяко време от парламента, където неговата партия "Фидес" има мнозинство от две трети.

Извънредното законодателство предвижда лице, което умишлено разпространява невярна информация, която да притесни населението или да подкопае борбата с вируса, може да бъде осъдено на затвор до пет години.

"Правителството може да се откаже от своите специални извънредни правомощия към края на юни, освен ако има промяна в епидемичната ситуация", заяви Гуяш на онлайн пресконференция. Той добави, че заради намаляването на броя на новозаразените правителството обмисля да отслаби ограничителните мерки в Будапеща от следващата седмица. Ограниченията бяха вече вдигнати до голяма степен в повечето райони на Унгария, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във