Банкеръ Daily

Свят

Унгарските крайнодесни искат още по-строг закон против мигрантите

Привърженици на Йоббик

Унгарската крайнодясна партия Йоббик заяви, че ще подкрепи правителственото предложение за конституционна поправка против масовото заселване на мигранти, ако тя забрани също и спорния план, предлагащ на чужденци разрешителни за постоянно пребиваване срещу покупката на специална държавна облигация за 300 000 евро, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на партията Габор Вона заяви, че тя иска да защити Унгария от всички видове заселване на мигранти. Това ще направи по-трудно за премиера Виктор Орбан да си осигури необходимото мнозинство от две трети в парламента за одобряване на поправката, отбелязва АП.

Инициативата за изменението на конституцията бе обявена от Орбан след референдума на 2 октомври срещу плановете на ЕС да засели търсещи убежище лица на територията на Унгария. Въпреки че 98 процента от гласувалите подкрепиха позицията на правителството, резултатът от допитването бе невалиден заради ниска избирателна активност.

Продажбата на държавни облигации за получаване на разрешителни за постоянно пребиваване предизвика критики заради липсата на прозрачност и усилията на правителството да запази в тайна много подробности за въведения през 2013 г. план.

По данни на унгарската служба по миграцията страната е продала такива облигации на 2727 чужденци до края на август. Тъй като купувачите на облигации могат да кандидатстват за разрешителни за най-близките си роднини, общо 7559 души са получили разрешителни. От тях 6405 са китайци, а 497 - руснаци.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във