Банкеръ Daily

Свят

Унгария затваря магазини и училища заради скока на епидемията

Унгария ще затвори всички магазини, освен тези за хранителни стоки и аптеките, а началните училища ще преминат на дистанционно обучение заради бързото разпространение на случаите на КОВИД-19, заяви днес началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Служителят заяви на правителствен брифинг, че властите ще удължат срока на действие на мерките за държавно подпомагане на икономическите сектори, които трябва да бъдат затворени, от 8 март до 22 март.

Световната здравна организация заяви, че има активизиране на случаите на зараза с коронавируса в Централна и Източна Европа, както и увеличение на новите случаи на зараза в няколко западноевропейски страни.

Като цяло броят на новите случаи на зараза в Европа е нараснал миналата седмица с 9 процента, за да достигне малко над един милион души. Това слага край на тенденцията за намаляване на новите случаи на зараза в Европа, наблюдавана в продължение на шест седмици, посочи представителят на СЗО Ханс Клуге, предаде Франс прес.

Пред репортери Клуге, който е ръководител на европейския клон на СЗО, заяви, че чрез прояви на медицинска солидарност между европейски съседи е бил посрещнат продължаващият натиск над болниците и здравните работници в Европа. "Въпреки това над една година след началото на пандемията нашите здравни системи не би трябвало да са в тази ситуация", добави експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във