Банкеръ Daily

Свят

Унгария въвежда задължителна ваксина за държавните служители

Виктор Орбан

Унгарското правителство ще задължи държавните служители да се ваксинират, а на работодателите от частния сектор ще бъде разрешено да изискват от работниците си да бъдат ваксинирани като условие за работа. Дават се правомощия и на кметовете да въведат задължителна ваксинация и в местната администрация.

Това обяви в четвъртък началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергели Гуляш, цитиран от "Асошиейтед прес".

Носенето на маски в градския транспорт отново ще стане задължително.

Мерките бяха обявени, тъй като Унгария преживява рязък скок в новите случаи на COVID-19, хоспитализации и смъртни случаи. В четвъртък бяха регистрирани 4039 нови случая - най-високият дневен брой инфекции от средата на април. Броят на заразените, отчетен на 28 октомври, е почти двойно по-голям спрямо седмица по-рано. Броят на дневните смъртни случаи също достигат връх, невиждан от май с 45.

Възможността за изискване на инжекции на работните места може да доведе до повишаване на процента на ваксинации, които са в застой от месеци на фона на скептицизъм сред гражданите.

Въпреки че дозите в Унгария са в изобилие, по-малко от 70% от възрастното население е получило ваксина, в сравнение със средната стойност за Европейския съюз от 80%, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

„Унгария е сред най-добрите в Централна Европа, но ние дори не достигаме средното ниво в Европейския съюз“, каза Гуляш, който подчерта важността на увеличаването на процента на ваксинация на фона на влошаващата се ситуация в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във