Банкеръ Daily

Свят

Унгария удължава тавана на цените за храните и горивата

Унгарското правителство удължи наложения таван на цените на храни и горива до 1 октомври, а този върху лихвите по ипотеките - до края на годината. Това съобщи премиерът Виктор Орбан в своята "Фейсбук" страница, цитиран от Ройтерс. Краткото съобщение не разкрива повече детайли.

Както почти всички европейски държави и Унгария е подложена на силен инфлационен натиск, засилил се допълнително след руската инвазия в Украйна.

Наложените от правителството на Орбан тавани на някои цени са основният инструмент за защита на доходите на домакинстват, но дори и при наличието му инфлацията миналия месец достигна двуцифрени стойности.

Националната банка на Унгария, която вече влезе в стръмния цикъл на повишаване на лихвите, се видя принудена днес да вдигне допълнително лихвите по едноседмичните депозити, за да защити форинта, който падна до рекордно ниско ниво спрямо еврото.

Правителството на Орбан наложи още миналия ноември таван на цената от 480 форинта (1,25 долара) на литър гориво, а през март разшири тавана и върху някои основни храни. Според Орбан мярката е удържала скока на инфлацията с 5-6 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във