Банкеръ Daily

Свят

Унгария строи "умна" ограда по границата със Сърбия

Унгария започна да строи по границата със Сърбия втора, "умна" ограда, снабдена с топлинни сензори и камери за нощно виждане, която ще засича евентуални опити на мигранти да влязат на унгарска земя, предаде Франс прес, като цитира унгарската обществена телевизия М1.

Премиерът Виктор Орбан обяви в началото на август, че ще се строи такава ограда, за да бъде подсилена 175-километровата част, която бе изградена миналата година, припомня БТА.

Местни медии нарекоха втората ограда "умна" заради използваните върхови технологии. Новата ограда ще е висока три метра. Завършен е строежът на първия участък от нея, дълъг 10.3 км, посочва АФП.

Виктор Орбан каза, че Унгария е длъжна да засили охраната на границите си заради възможността да отпадне споразумението, сключено между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграцията.

Телевизията съобщи, че втората ограда ще даде възможност да се намали броят на войниците и полицаите, охраняващи границата. Правителството ще реши по-късно кога ще бъде построена останалата час от оградата.

Над 400 000 мигранти прекосиха Унгария през 2015 г. на път към северна Европа. След строежа на първата ограда през септември миналата година и месец по-късно и на хърватската граница мигрантският поток през Унгария секна, добавя АФП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във