Банкеръ Daily

Свят

Унгария ще строи нов "зелен" град за 1 милиард евро

Унгария възнамерява да изгради изцяло нов град в северозападната част на страната, на брега на Дунава, захранван от зелена енергия, информира Bloomberg. Проектът Hegyeshalom-Bezenye ще струва 1 милиард евро и ще бъде с размера на 500 футболни игрища. Той ще разполага с училища и търговски обекти, заявиха представители на енергийната компания EON SE и германската компания за недвижими имоти FAKT AG.

Въглеродно-неутралният град ще се захранва основно от слънчева енергия и биомаса и ще създаде до 5000 постоянни работни места, каза Николай Улрих, член на борда на FAKT. Планира се в града да се развие и силно земеделие, като се отглеждат редица зеленчуци. Освен че ще укрепи доставките на зеленчуци в Унгария, новият град ще се фокусира и върху риболова, отглеждайки различни видове риби. Компанията за недвижими имоти си партнира с EON, строителя KESZ Group и унгарското правителство.

Когато бъде завършен, Hegyeshalom-Bezenye ще включва около 1000 жилища, ресторант, хотел, железопътна гара, търговски обекти, училища и други. Проектът включва и политики за устойчиво управление на водите, чиято цел ще бъде избягване намаляването на нивото на подпочвените води, каза Улрих. Отоплението ще се извършва чрез геотермални централи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във